Digitaal repeteren is mogelijk met programma’s als Zoom en Teams. In dit bericht gaan we in op de mogelijkheden van Zoom.

Zoom

Zoom is een digitale tool die oorspronkelijk is bedacht om te vergaderen. Inmiddels hebben muziekverenigingen en koren de tool ontdekt als middel om digitaal te repeteren.  Zoom is onbeperkt gratis te gebruiken tot 100 deelnemers, met een maximum tijd van 40 minuten.

Repeteren met zoom

Zoom is een prachtig medium om digitaal bij elkaar te komen. Het is echter niet zo dat dit een gewone repetitie kan vervangen. We vertellen je graag wat wel kan en geven je wat tips om zoom in te zetten voor je vereniging. Heb jij nog meer tips? Laat het ons dan weten.

Het is door vertraging op de lijn niet mogelijk om tegelijkertijd te spelen, zeker niet als er ritmes gespeeld moeten worden. Lange noten zijn wel mogelijk, maar het geluid klinkt niet optimaal. Je kunt dat verbeteren door professionele apparatuur te gebruiken, maar dat vraagt een investering.

Je kunt vragen stellen en mensen antwoord laten geven door ze een of meerdere vingers op te laten steken. Je kunt gebruik maken van een break out room om even met een kleine groep, bijvoorbeeld met een sectie te communiceren. Repeteer maximaal een uur zonder pauze. De pauze kan korter, er is geen wachtrij bij de koffieautomaat of het toilet.

Werken met zoom – praktische tips

Rechtsboven in het scherm kun je aanklikken of je de spreker groot in beeld wilt of alle deelnemers in het scherm wilt zien.

Onderin staat de optie Share Screen. Die functie kun je gebruiken om een presentatie of plaatjes te laten zien. Deel een deel van het scherm en niet je hele desktop. Je wilt niet dat er een vertrouwelijke mail in beeld verschijnt.

Werken met zoom – technische tip

Als je met veel mensen tegelijkertijd zoom gebruikt, is het verstandig dat deelnemers de microfoon uitzetten. Links onderin het scherm staat een microfoontje, dat kun je op mute of unmute zetten.

Wifi is vaak niet voldoende voor een goede verbinding, het is beter om je scherm met kabel te verbinden. Gebruik van een router versterkt het signaal nog eens extra.

Bij audio instellingen kun je “Automatically adjust microphone volume” uitzetten. Dan kun je ook de dynamiek horen.

Is Zoom veilig?

Nu er meer digitaal wordt vergaderd, is er ook meer discussie over de veiligheid van vergadertools. Die discussie is er over alle vergadertools en zij hebben de laatste tijd allemaal heel erg hard gewerkt aan veiligheid. Zoals met heel veel digitale oplossingen, hangt de veiligheid af van de gebruiker. Het is veilig als je het verstandig gebruikt. Vergader besloten en laat geen vreemden toe.

Installeer steeds de laatste updates.