Met een gezamenlijke slag op een enorme gong openden wethouder Bob Roelofs en de voorzitter van de Arnhemse Muziekfederatie Marisca Zweistra afgelopen zaterdag stipt om 10.00 uur het muziekfeest in de Arnhemse binnenstad. Zowel wethouder Roelofs als voorzitter Zweistra hadden ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de federatie een toespraak voorbereid waarin ruimte was voor het verleden maar vooral gesproken werd over het rijke Arnhemse culturele verenigingsleven en de bloeiende toekomst hiervan.

Na de officiële opening was het direct FEEST! Hoog vanuit de Eusebius klonk een carillonconcert en de Trompetters te paard lieten hun klanken schallen bij alle evenementenlocaties om bezoekers van de stad te attenderen op de feestelijke dag en de vele concerten en presentaties.

Doordat het een prachtig stralende dag was, zijn veel oorspronkelijk binnen geplande optredens in Focus en Dudok naar buiten verplaatst wat voor de duizenden toeschouwers een lust voor oog en oor vormde. Ook de optredens in de binnen locaties zoals de Stadhuishal, Eusebius en Rozet en Theater aan de Rijn konden zich verheugen op grote aantallen enthousiaste bezoekers. Bij de wandeling van locatie naar locatie kon Arnhem genieten van optredens van een slagwerkgroep en een marchingband.

Aan het feest hebben 650 muzikanten en dansers van alle 20 aangesloten verenigingen meegewerkt. In zijn openingstoespraak gaf wethouder Roelofs aan dat een evenement als deze navolging verdient die geen eeuw op zich mag laten wachten. Een trotse Marisca Zweistra neemt deze uitdaging graag aan want Arnhem en haar verenigingen verdienen een dag zoals deze.

De Arnhemse Muziekfederatie (AMF) is in 1921 opgericht en viert dit jaar haar 100 jarig jubileum. Een jaar later dan het oorspronkelijk jubileumjaar kan het feest nu alsnog worden gevierd. Alle 20 aangesloten verenigingen, en een paar gasten, verzorgen met elkaar 33 optredens. Het thema is, en hoe kan dit anders, FEEST!

Het startsein wordt om 10.00 uur bij Stadhuis gegeven waarna de stadsbeiaardier een speciaal voor deze dag samengesteld feestelijk programma zal laten horen. Ook zullen de trompetters te paard een ronde doen langs de deelnemende locaties. Behalve in het Stadhuis zullen optredens worden gegeven op straat, in de Eusebius, Dudok, Focus Filmtheater, Rozet en Theater aan de Rijn. Bij de locaties zijn vlaggen geplaatst en zijn er stands waar gastvrouwen en heren bezoekers verwelkomen. Ter plekke wordt een programmaboekje uitgereikt welke ook met een QR code beschikbaar is. Bij alle optredens kan de bezoeker vrij in en uitlopen.

Voor iedereen is er een genre dat past bij de muzikale voorkeur. Het deelnemersveld is bijzonder gevarieerd en bestaat uit brassbands,bigbands, marchingbands, stagebands, fanfares, harmonieën, ensembles, symfonieorkesten, dansgroepen en majorettepelotons, entrompetters te paard.

Een muziekfederatie van 100 jaar jong kent een lange historieen vele bestuurders maar de oorspronkelijke doelstelling geldt nog steeds: “ het ontwikkelen en promoten van de amateur muziek/majorettebeoefening”. Door de decennia heen was dit vooral zichtbaar tijdens festiviteiten zoals in de jaren 80 en 90 het tweedaagse Rijnhalfestival, Kleurrijk Presikhaaf en Muziek in Sonsbeek.Het afgelopen jaar is er een volledig nieuw bestuur aangetreden en zij pakken de draad weer volledig op en dit muziekfeest is de eerste van een nieuwe reeks.

Inwoners van Arnhem en wijde omgeving worden van harte uitgenodigd om het FEEST! mee te vieren en de locaties te bezoeken. Maak nader kennis met het culturele leven van Arnhem, laat je inspireren en wie weet word je enthousiast en maak je zelf zo dadelijk deel uit van een vereniging.

Het FEEST! begint om 10.00 uur en duurt tot 17.30 uur. De toegang is gratis!

Heb je altijd al een blaas- of slagwerkinstrument willen leren bespelen? Of lijkt samen muziek maken je geweldig? Dan is dit je kans!

Stageband Arnhem organiseert Nieuw Talent Orkest Arnhem-Zuid, een superleuk muziekproject voor volwassenen. In tien repetities laten we je ervaren hoe fantastisch het is om samen muziek te maken. Op zondag 3 april is de eerste repetitie. Dit belooft een bijzondere middag te worden onder de enthousiaste muzikale leiding van Guus Pieksma, initiatiefnemer van dit succesvolle concept, uit Sneek, Friesland.

Om mee te kunnen doen hoef je geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen. De repetities duren twee uur en die vliegen voorbij! Natuurlijk is er een pauze en belangrijk: het plezier staat voorop. We sluiten de repetitieperiode af met een feestelijk concert.

Doe jij mee?
Dan zorgen wij voor een instrument en lessenaar. Misschien weet je al welk instrument je wilt bespelen en anders zoek je ter plekke eentje uit. Verder krijg je een complete lesmap. Meer dan 700 Nieuw Talent Orkest muzikanten gingen je voor en ontdekten een geweldige nieuwe hobby!

Alles wat je moet weten
Startdatum: zondag 3 april 2022, 13:30 uur
Vervolg: iedere week op de zondagmiddag
Tijd: 13:30–15:30
Locatie: Clubgebouw Stageband Arnhem, Sportpark Drielsedijk, Drielsedijk 17-A, 6841 HJ Arnhem
Kosten: € 95,- per persoon voor het hele project
Coronaproof: tijdens de repetities houden we ons aan de dan geldende coronamaatregelen

Voor aanmelden, vragen en informatie: John van Alebeek, telefoon 06 52054783 of Peter Reinders 06 22442708 of email aanmelden@stagebandarnhem.nl.

Jubileumconcert van de Politie BigBand Oost-Nederland geannuleerd.

Het zal u niet ontgaan zijn dat afgelopen weekend de verscherpte COVID-maatregelen zijn ingegaan. Dit heeft bij het bestuur geleid tot de vraag of het geplande jubileumconcert van de Politie BigBand Oost-Nederland door kon gaan gezien deze nieuwe situatie.

Als bestuur zijn wij van mening dat het niet gepast is onder de huidige omstandigheden een concert te organiseren en daarbij ook bezoekers te ontvangen. Hoewel het strikt genomen volgens de regels toegestaan is, onder omstandigheden, een uitvoering te geven is het voor de bigband, die onderdeel is van de Nationale Politie niet gepast. De Politie hanteert in haar eigen beleidslijn dat fysieke bijeenkomsten alleen uit operationele noodzaak zijn toegestaan tot in ieder geval de duur van de huidige maatregelen (3 december a.s.). Ons concert valt binnen die periode en valt niet onder die voorwaarde.

Los van de geldende regels en adviezen vinden wij het als bestuur onze verantwoordelijkheid om een steentje bij te dragen aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid en er alles aan te doen, om het nu snel oplopende aantal besmettingen terug te dringen. Ook naar onze bezoekers en naar elkaar als leden van de band voelen wij deze verantwoordelijkheid. Daar past een fysieke bijeenkomst van die omvang niet bij.

Het is natuurlijk bijzonder spijtig dat wij ons (wederom) geconfronteerd zien met omstandigheden waaronder ons concert niet gehouden kan worden. Ons concert moet een feestelijke gebeurtenis zijn. We hebben ons daar op voorbereid en willen dat ook uitstralen tijdens het jubileumconcert. Onder de huidige omstandigheden kan daarvan geen sprake zijn, dus wij wachten op een beter moment voor ons en ons publiek en de samenleving.

Misschien breekt er in het voorjaar weer een periode aan waarin we elkaar in grotere gezelschappen kunnen treffen. We moeten het moment uitstellen, onze teleurstelling even verwerken, maar ons enthousiasme om muziek voor u te maken wordt er niet minder van.

Als bestuur vragen wij u begrip voor deze situatie. Wij nodigen u op een later moment wederom van harte uit bij ons aanwezig te zijn. We gaan dat plannen zodra er enig zicht is op omstandigheden die dat verantwoord mogelijk maken.

Wij wensen u en uw dierbaren alle goeds en hopen u in het nieuwe jaar te mogen verwelkomen bij ons 100-jarig jubileum concert.

Namens het bestuur van de Politie BigBand Oost-Nederland

“We mogen weer”

We mogen weer samen muziek maken, we mogen weer repeteren op de donderdagavond en ja, we mogen ook weer een concert geven!

Zaterdag 27 november is het zover, dan mogen we het podium van Concertzaal Oosterbeek weer als vanouds betreden en mogen we u weer verwelkomen om te komen genieten van bekende melodieën uit onder meer The Lion King, The Phantom of the Opera en Bohemian Rhapsody. Wij nodigen u van harte uit om deze avond met ons te delen.

Het concert vindt plaats in Concertzaal Oosterbeek (Rozensteeg 3 te Oosterbeek) alwaar het fanfareorkest de avond om 20.00u aftrapt. Ook het JES! Arnhem zal een optreden geven en brengt bovendien een speciaal voor de vereniging gearrangeerd muziekstuk ten gehore onder begeleiding van het fanfareorkest.

Tickets kunnen voor €5,- per stuk besteld worden door te mailen naar ticketseendracht@gmail.com.

De dan geldende RIVM-richtlijnen omtrent het coronavirus zullen in de Concertzaal Oosterbeek gehanteerd worden.