Bateria Monte Reno

 1. Sambaband
 2. »
 3. Bateria Monte Reno
 4. »
Contact Informatie
Adres:
Theaterkerk Bemmel, Markt 5, Bemmel, Gelderland 6681 AE, Netherlands
Secretaris: Dhr. Herman Dreef
Tel. nr secretaris: 06 - 25042411
Repetities:

woensdag van 20.00 uur tot 22.00 uur
(repetitiebezoek graag na voorafgaande afspraak via secretaris)

Omschrijving vereniging:

Monte Reno is met haar jarenlange samba ervaring dé swingendste sambaband van Arnhem.

De Bateria bestaat momenteel uit ongeveer 15 enthousiaste trommelaars die elkaar helemaal hebben gevonden in de samba. Zij spelen vol enthousiasme uiteenlopende Braziliaanse ritmes, van de laid back Samba Reggae tot de felle Funkalata en van de zinderende “Rio Style” samba tot de lome Maracatu. Heerlijk swingende Braziliaanse dansmuziek, waarbij stil blijven staan echt geen optie is!

De kern van de samba, de swing en het stuwende ritme, wordt mooi onder woorden gebracht door een Braziliaanse sambaschool:
”Vanaf het moment dat we in de baarmoeder zaten en hebben leren leven met het ritme van ons eigen, snelle hart en het kalmere ritme van ons moeders hart, weten we dat ritme het allereerste is dat onze zintuigen waarnemen. Ritme vergezelt ons een leven lang en vormt een wezenlijk onderdeel van onze levenskracht. Wanneer het stopt, weten we dat het leven ophoudt.” (Sambaschool Mancha Verde, São Paulo).

De samba percussiemuziek wordt niet genoteerd. Ritmes en melodieën worden op het gehoor overgedragen en aangeleerd.

De Mestre bepaalt in hoge mate hoe de verschillende nummers worden uitgevoerd. Hij bepaalt telkens opnieuw welke thema’s en breaks in wisselende tempi gespeeld worden. Hij stuurt de band aan door op de repinique breaks in te leiden en door met de apito en handgebaren instructies aan de verschillende secties van de band te geven. Repinique, agogô en cuica hebben een hoge mate van vrijheid in het variëren van thema’s. Een nummer wordt dus nooit tweemaal hetzelfde gespeeld en klinkt telkens weer een beetje anders. Hierdoor gaat de samba nooit vervelen.

De instrumenten die gebruikt worden zijn allemaal van Braziliaanse origine:

 • De surdo’s zijn de grote bastrommels in drie verschillende maten. De surdo’s bepalen de “hartslag” van het samba ritme.
 • De caixa’s, zijn de Braziliaanse variant van de snaredrum. Meestal wordt op de besnaarde kant van de trommel gespeeld. Typerend is ook de speelwijze waarbij de trommel op de linker arm gedragen wordt. Caixas zorgen samen met de surdo’s voor de stuwende “groove” van de bateria.
 • De repinique wordt meestal bespeeld door de dirigent. De repinique ondersteunt andere partijen van de band en wordt gebruikt voor het spelen van solo’s, om breaks aan te geven en in een vraag-en-antwoord spel met de overige instrumenten.
 • De tamborim is een fel klein handtrommeltje dat met een zweepstok, bestaand uit één tot zeven dunne stokjes, bespeeld wordt. Tamborimspelers ondersteunen het ritme, bepalen de melodie en spelen met hun stemmige geratel de swingende variaties in het ritme. Typerend voor de speelwijze van de tamborim is het draaien van de trommel, zodat zowel vooruit als achteruit geslagen kan worden. Op deze manier kan in zeer hoog tempo gespeeld worden.
 • De cuíca is een zogenaamde frictietrommel. Geluid ontstaat door met een nat doekje over een aan de binnenzijde van het trommelvel bevestigd stokje te wrijven. Het “aapachtige” geluid van de cuíca is onmisbaar bij een echte samba. Het is een erg lastig te bespelen instrument. Monte Reno is één van de weinige bateria’s in Nederland met een cuica-sectie.
 • De timba zal velen doen denken aan de Afrikaanse djembé of de Cubaanse conga. De timba heeft echter een kunststof vel en is vaak hoger gestemd. De timba wordt vooral bij bahiaritmes gebruikt en laat de Afrikaanse oorsprong van de Braziliaanse sambamuziek horen.
 • De chocalho is gemaakt van meerdere metalen schellen gemonteerd binnen een aluminium frame waarmee in de maat heen en weer wordt geschud. Een chocalho maakt een onmisbaar scherp geluid dat samen met de caixas het gevoel van het ritme bepaalt.
 • De agogô is een meertonige bel. Er zijn 2-,3- en 4-tonige varianten van de agogô.
  De bellen worden tijdens het spelen af en toe tegen elkaar gedrukt voor een speciaal effect.
  Dit instrument geeft een melodieus accent en zorgt in belangrijke mate voor het typerende samba geluid.
 • De apito is een tweetonig fluitje, dat traditioneel gebruikt wordt door de bandleider om iedereen te attenderen op een naderende break of wisseling van het ritme. Soms wordt de apito ook gebruikt als aanvulling op een ritme.

Voor wie dit allemaal zelf wel eens wil zien en horen is het mogelijk één van de repetities op de woensdagavond bij te komen wonen, waarbij meespelen (ook zonder ervaring) mogelijk is en zeer op prijs wordt gesteld.

We repeteren voorlopig in Bemmel totdat er een nieuwe locatie gevonden is.